Публикувано на: чт, Дек. 21st, 2017

Скрита камера показа фиктивни технически прегледи на колите

Поредното журналистическо разследване със скрита камера разкри как се правят масово технически прегледи на автомобили у нас. Проформа. Заради пропуск в системата за годни се обявяват коли без платен данък, без документи и дори с технически повреди. И това не прави впечатление на никоя институция, пише Десислава Любомирова за Actualno.com.

В интернет форумите шофьори на драго сърце обменят координати на сервизи и пунктове, правещи лесни, бързи и мними проверки. Дори често потребители се ядосват на тази открита комуникация и предпочитат да обменят опит чрез лични съобщения, защото се опасяват, че „куките“ могат да влязат, да прочетат постовете им, да проверят въпросните сервизи и така да ги лишат от удобната услуга „фиктивен преглед“.

Форумите са пълни с подобни казуси – ударен автомобил, с проблем със скоростната кутия и без документ за платен данък, след дружните усилия на многобройната общност успява по живо, по здраво да мине технически преглед.

Трябва медия да прояви самоинициатива или някой да я „светне“ – наш човек или обикновен зрител, да осветли поредната порочна практика, за да започнат хрантутниците чантаджии, които издържаме, да се разтичат и да започнат уж да мислят за решаване на проблема. Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт. Явно е обаче, че това е устойчива психология и трудно ще се превъзпита от само себе си. Ето защо е време институциите да се задействат.

В интерес на истината държавата не е виновна за това, че родните шофьори нямат самосъзнание да спазват правилата. Виновна е обаче, когато не изпълнява собствените си отговорности – в случая с техническите прегледи.

Повече жертви на пътя не са ни нужни.

Коментари

Автор

-