Публикувано на: пт, Дек. 8th, 2017

Влиянието на смартфоните за самоубийствата сред тинейджърите

Доклад на Световния икономически форум сочи, че броят на американските тинейджъри се е увеличил с типичните симптоми за депресия. В периода между 2010 и 2015 г с 33% повече са юношите, които се чувстват безполезни и нещастни. Опитите за самоубийство сред децата са нараснали с 23 на сто, а самоубилите се на възраст между 13 и 18 години са с 31% повече.

Според доклада покачването на депресивните състояние и опитите за самоубийство при децата са от всякакъв произход и без значение от расата, произхода или възможностите на семействата им.

Авторите изключват възможността тенденцията да се дължи на икономически фактор, а смятат, че негативната тенденция се дължи на възхода на смартфоните. Покачването на случаите на депресия и самоубийства сред младежите в САЩ  е започнал в края на 2012 г., когато над половината от тях са притежавали смартфон, а през 2015 г. процентът тинейджъри, които имат собствен смартфон вече е 73.

Проучването сочи като най-голям проблем съчетанието на мобилно устройство с интернет, защото е установено, че тинейджърите, които са прекарали пет или повече часа онлайн са били 71% по-склонни към самоубийство от тези, които са били само за час в интернет. А рисковите фактори за депресивни състояния се повишават много повече след два или повече часа на ден онлайн.

Препоръката на Световния икономически форум към американските младежи е да прекарват не повече от два часа на ден в ровене в интернет през телефона си.

 

Коментари

Автор

-