Публикувано на: нд, Дек. 10th, 2017

Българите се лишават от храна, за да си платят данъците

Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бюджетите на българските семейства  се налага отчетливата тенденция тежестта на разходите за храна да намалява и да расте бремето на данъците и осигуровките.

Появяват се огромни различия в социалните среди по доходите за храна. Данните на Национален статистически институт (НСИ) за миналата година показва, че за най-богатите десет процента от домакинствата у нас стоките за трапезата представляват по-малко от 25% от всички разходи, докато при най-бедните десет процента, храната и напитките са над 43% от семейния бюджет.

За плащането на битовите сметки – за ток, парно, вода, дърва и т.н отиват цели 20% от разходите на най-бедните, а за хората с най-високи доходи тези разноски са само с една десета от бюджетите им. Разликите на „богат-беден“ при разходите за култура, образование, туризъм, развлечения са драматични.  Разминаванията при плащанията за данъци и осигуровки са още по-големи.

Наблюдава се все по-нисък дял на разходите за храна, което сочи вдигане на стандарта на живот, но то е свързано и с негативният феномен да расте относителният дял на разходите на домакинствата за данъци и осигуровки.

Коментари

Автор

-