Публикувано на: пн, апр. 7th, 2014

5 храни, застрашени от климата

5 вида храни са засрашени от изчезване при глобално затопляне.Фермерите ще трябва да предприемат драстични и скъпи мерки, за да се справят със сушата, студа и постоянно променящите се сезони.

Климатичните промени вече засегнаха ферми и овощни градини по целия свят, сочи последният доклан на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН. Докато някои посеви ще растат по-добре в по-топъл свят, докалдът превдижда негативни въздействия върху други, включително широкоразпространени посевни щети, по-малки реколти и по-големи цени на храната. Докладът предвижда, че основните посеви като пшеницата, оризът и царевицата ще започнат да намаляват до 2030 година и ще продължават да намаляват с 2 % всяко десетилетие.

А ето и 5 храни, за които ще бъде предизвикалество да растат в променящия се климат:

1. Авокадо

snimka 1

Сушата и топлината могат да заплашат горите с плодовите дръвчета, особено тези в сухата централна част на Калифорния. Според експерти дори постоянната суша да спре за няколко години, това няма да разреши проблема с водата в тази район.

2.      Бадеми

  snimka 2

 Бадемовите дръвчета, както и много други плодови и орехови дървата, се нуждаят от зимна температура, която да не пада под 45 градуса по Фаренхайт, за да напъпнат и разцъфнат. В много бадемови региони в Калфирония времето е недостатъчно студено, за да се осъшестви този процес.

3. Грозде

snimka 3

Покачващите се летни температури могат да засегнат тези деликатни плодове. Винопроизводителите в долината Напа ще имат сериозно проблеми с качественото на реколтата си, но ще имат материал за производство още дълго.

4.Мляко

snimka 4

Оптималната температура за производство на мляко е от 40 до 70 градуса по Фаренхайт. Малко млечни производители обаче могат да си позволят климатици, които да осигуряват необходимата температура.Млякото няма да изчезне, но вероятно ще бъде в ограничени количества на местата, където времето не е подходящо за отглеждане на крави например.

5. Плодовите дръвчета като ябълките и черешите

 snimka 5

Тези плодови дръвчета не могат да понесат измръзванията. Експеримент в северната част на Ню Йорк, включващ удължаване на сезона за цъфтеж без да се променя честотата на мраза, показва забавняне на му с 3-4 седмици. Реколтата била оценана на 20 милиона по-малко от миналогодишната, заявяват от Националната лаборатория по земеделие и околна среда в Айова, САЩ.

Автор: Ива Петрова, БезЦензура.bg

ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ “БЕЗ ЦЕНЗУРА”

БезЦензура.bg – Всички новини БЕЗ ЦЕНЗУРА !

Следете всички новини и във Facebook

Коментари

Автор

-