Публикувано на: ср, Дек. 20th, 2017

1:0 за обществото срещу ГЕРБ: Утре депутатите гласуват падане на мораториума върху лекарствата

1: 0 за обществото срещу ГЕРБ, след като управляващите дадоха днес заден ход под обществения натсик след скандала с лечението за онкоболните и хората с редки заболявания. Утре депутатите ще гласуват отпадане на мораториума върху новите лекарства, който самите ГЕРБ гласуваха. Решението трябва да е през 2018 година Здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания и ще се гласува в две последователни четения утре, за да влезе в сила отмяната на мораториума.

За да стане факт, се наложи актуализация на вече приетия Закон за бюджета на НЗОК. Предложение за актуализация, подписано от всички парламентарни групи, е внесено в деловодството на Народното събрание. Вчера Конелия Нинова обяви, че е говорила с премиера Борисов по телефона БСП да внесе такова предложение, за да отпадне мораториумът, и допълни, че спорде нея ГЕРБ са съгласни. Очевидно ГЕРБ се разбра с БСП след обществения натиск и Цветанов и Борисов дават заден ход на идеята на собствения си здравен министър Кирил Ананиев.

Предложението ще бъде разгледано като първа точка в утрешното пленарно заседание. Казусът е част от поредните законодателни неразбории на кабинета „Борисов 3“ и 44-о народно събрание, защото Законът за бюджета на НЗОК вече е публикуван в Държавен вестник, а седмица по-късно, заради лоши политически решения в ущърб на гражданите, се наложи негова актуализация, като решението дойде от БСП, а не от управляващите.

Припомняме, че мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, беше гласуван от ГЕРБ и Обединените патриоти, президентът Румен Радев наложи вето върху тази част от бюджета на НЗОК, но мнозинството на ГЕРБ миналата седмица преодоля ветото в пленарната зала, което пък предизвика бурните публични реакции на засегнатите общности, в социалните мрежи и от лекари.

Коментари

Автор

-